Šalvěj se používala v starověkém Egyptě k léčbě žaludečních potíží, bolestí zubů, astma a jako lék na svědění. Šalvěj je vytrvalá trvalka s měkkými, šedavě zelenými listy. Barvy květů – fialové, růžové, modré nebo bílé. Šalvěj se používá nejčastěji na vaření. Existuje jich více než 800 druhů. Skutečná šalvěj se používá jako kuchyňské koření i jako léčivá rostlina. Listy jsou podlouhle vejčité, drobně vroubkované, vstřícné a šedě plstnaté. Kvete od června do července. Velmi aromatická a medonosná.
Vlastnosti
Aromatikum, adstringens, antiflogistikum, antihydrotikum, gargarizmum, dermatologikum.
Pěstování
Daří se jí v sušší vápenité živné půdě ve slunné chráněné poloze. Rozmnožujeme ji zpravidla semeny, které vyséváme do teplých řad na sadbu. Na zimu je dobře rostliny přihrnout zemí a na jaře seříznout staré stonky, aby vyrostlo co nejvíce listů. Řidší vysazené při dobrém hnojení vydrží dlouho na místě. U nás je šlechtěná. Při přímé setí semeno vyséváme od dubna do poloviny května do řádků vzdálených 40-60 cm. Po vzrostlých do výše 10 až 12 cm porost jednotíme na vzdálenost 40 cm, okopáváme a čistíme od plevele.
Na záhon vyséváme až tehdy, když nehrozí mrazy
Nejdříve ostrým nožem odřízněte výhonek dlouhý cca 6 cm. Pak odstraňte spodní listy a ponechte nejméně tři páry listů. Pak odřezek zasaďte do půdy a opatrně ho zalijte. Půdu udržujte neustále vlhkou. Vzhledem k tomu, že odřezek roste ještě lépe při vysoké vlhkosti, můžete použít polovinu plastové láhve jako “skleník” a umístit ji opatrně na rostlinu. V případě, že je láhev mlhavá, jednoduše odklopte víko. Až odřezek pustí kořeny a zesílí, lze jej vysadit přímo na zahradu.
Škůdci a nemoci
- plísňové skvrny na listech
- mšice
- roztoči a další
Chuť šalvěje je nejlepší, když je čerstvá, ale můžete ji dát i usušit nebo zmrazit.
I was examining some of your articles on this site and I think this internet site is rattling informative ! Retain putting up.
There is obviously a bunch to identify about this. I think you made certain good points in features also.