
Šalvěj se používala v starověkém Egyptě k léčbě žaludečních potíží, bolestí zubů, astma a jako lék na svědění. Šalvěj je vytrvalá trvalka s měkkými, šedavě zelenými listy. Barvy květů – fialové, růžové, modré nebo bílé. Šalvěj se používá nejčastěji na vaření. Existuje jich více než 800 druhů. Skutečná šalvěj se používá jako kuchyňské koření i jako léčivá rostlina. Listy jsou podlouhle vejčité, drobně vroubkované, vstřícné a šedě plstnaté. Kvete od června do července. Velmi aromatická a medonosná.
Vlastnosti
Aromatikum, adstringens, antiflogistikum, antihydrotikum, gargarizmum, dermatologikum.
Pěstování
Daří se jí v sušší vápenité živné půdě ve slunné chráněné poloze. Rozmnožujeme ji zpravidla semeny, které vyséváme do teplých řad na sadbu. Na zimu je dobře rostliny přihrnout zemí a na jaře seříznout staré stonky, aby vyrostlo co nejvíce listů. Řidší vysazené při dobrém hnojení vydrží dlouho na místě. U nás je šlechtěná. Při přímé setí semeno vyséváme od dubna do poloviny května do řádků vzdálených 40-60 cm. Po vzrostlých do výše 10 až 12 cm porost jednotíme na vzdálenost 40 cm, okopáváme a čistíme od plevele.
Na záhon vyséváme až tehdy, když nehrozí mrazy
Nejdříve ostrým nožem odřízněte výhonek dlouhý cca 6 cm. Pak odstraňte spodní listy a ponechte nejméně tři páry listů. Pak odřezek zasaďte do půdy a opatrně ho zalijte. Půdu udržujte neustále vlhkou. Vzhledem k tomu, že odřezek roste ještě lépe při vysoké vlhkosti, můžete použít polovinu plastové láhve jako “skleník” a umístit ji opatrně na rostlinu. V případě, že je láhev mlhavá, jednoduše odklopte víko. Až odřezek pustí kořeny a zesílí, lze jej vysadit přímo na zahradu.
Škůdci a nemoci
- plísňové skvrny na listech
- mšice
- roztoči a další
Chuť šalvěje je nejlepší, když je čerstvá, ale můžete ji dát i usušit nebo zmrazit.
I was examining some of your articles on this site and I think this internet site is rattling informative ! Retain putting up.
There is obviously a bunch to identify about this. I think you made certain good points in features also.
A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing just a little analysis on this. And he in fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the deal with! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading extra on this topic. If attainable, as you develop into experience, would you thoughts updating your weblog with more details? It is extremely useful for me. Large thumb up for this weblog post!
Outstanding post, you have pointed out some excellent points, I as well believe this s a very good website.
What i don’t realize is if truth be told how you’re no longer really a lot more smartly-favored than you might be now. You’re so intelligent. You recognize thus significantly relating to this topic, produced me personally consider it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it¦s something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent. At all times care for it up!